Tuesday, September 30, 2008

your eden




your eden I

your eden II

your eden III

your eden IV

your eden V


observatii despre efectul folosit: se ia aparatul cu tot cu obiectiv, se duce in frig, se aduce in microbuz unde e asa cald si bine... acolo va capata un condens de toata frumusetea... apoi se duce din nou afara la frig si se fac pozele cu pricina...

Monday, September 29, 2008

acea liniste...

cateodata am impresia ca sufletul mi s'a imbolnavit de cancer... da... acea boala s'a nascut odata cu mine... si totusi el isi regaseste linistea... acolo... intre acele ziduri albe... printre acei oameni in vesminte negre...

acea liniste


Saturday, September 27, 2008

Si inca-o frunza s-a desprins

Stropi marunti si reci se-agata de suvitele lungi, se strecoara-n plete si se preling tacuti de-a lungul chipului. Zambetul pare c-a fost uitat intr-un colt. Pesemne-a fost ascuns acolo de oameni, sau de toamna, sau..poate chiar si zambetul oboseste uneori.

Paseste agale prin toamna si prin ploaie. Nu prea-i pasa ca n-are umbrela. Nici ca-s reci stropii. Nici ca mainile-s inghetate. Undeva adanc, il simte pe Bacovia. De fiecare data cand cerul e greu si-ntunecat, de fiecare data cand frigul intra-adanc in trup si-n suflet. De fiecare data cand frunzele mor lipite de pamant..si cand il parasesc pe copac.

Atatea toamne pierdute-n timp, cu gust amarui si culori furate de prin paduri si din crizanteme uriase, cu atingeri de flori presate-ntre file palide de vreme.

In orasul vechi tacerea-i mai adanca si mai adormitoare. Pe strazi pustii..vantu-si face de cap si colinda nestingherit. Printre cei cativa trecatori, printre frunze. Si prin pletele ei.

Intotdeauna vantul. Acelasi nebun inconfundabil, salbatic..care-o insoteste pretutindeni amintindu-i, cu suflul sau..uneori bland si mangaietor, alteori taios si infiorat..ca linistea-i departe si ca furtuna-i mereu aproape, dornica sa muste si sa arunce la pamant.

Uneori si porumbeii se grabesc. Dimineata, unul i-a trecut peste crestet. Aproape ca i-a simtit zbaterea aripilor. Aproape ca se-ntreba cum ar fi sa ti se-aseze pe cap o pasare. De multe ori le priveste, acolo sus, si parca le invidiaza libertatea. Si ele fug de toamna si se pierd departe. Si ele ii simt adierile si intunecarea.

Si cat ar dori sa se piarda si ea departe-departe. Acolo unde-s intinsele paduri si unde dimineata poti zari muntii nesfarsiti. Acolo unde noaptea nu-i tulburata decat de fosnetul copacilor si de anotimpuri. In tinutul in care condeiul amintirilor a scris povesti. Unde-a tinut in palme frunze, a privit orasul de sus de tot, a stat sub castan tarziu in noapte si unde galbenul si ruginiul nu s-au transformat in culorile melancoliei.

Intr-un alt timp, cand buzunarele se umpleau cu castane si ghinde. Cand vocea lui Bacovia se-auzea rar iar amintirea se tesea cu zambete si straluciri uimitoare-n priviri. Si cand frigul era ascuns sub caciula de spiridus indesata peste urechi si de aroma ceaiului fierbinte, si de povestea pe care-o purta.

Acum e timpul in care poarta vestmantul toamnei din cap pana-n picioare. Sunt falduri largi, pline de adieri si de rostiri neintelese, a caror fluturare molateca misca tot ce-ating in trecere. Bratele se frang sub greutatea lor. Durerea-i neputincioasa si stinghera. Si atotcuprinzatoare.
Si de multe ori se confunda cu ploaia. Fara umbrela, stropi reci si calzi se-amesteca pe obraji. Nestiuti. Tacuti. Cufundati adanc in lacul far' de fund al sufletului.

un nou sfarsit...

si ui ca fusa si se dusa si prima zi de workshop... ma dor ochii de ce poze facui... da cred ca ma dureau si cand le faceam... altfel nu;mi explic de ce iesira in halul asta... m;am dezamagit :)))... rad... ca doar n;o sa plang acu :D... da nu;i rasu' meu...

un nou sfarsit


Thursday, September 25, 2008

iluzii...

iluzii




si ui asa am ajuns la un nou workshop al domnului Florin Constantinescu... e atat de fain... parca mi;as dori sa se intample asta macar in fiecare zi :)... hi hi hi... da da... stiu ca nu se poate :)... da tocmai de aia fug acolo sa vad ce se mai discuta :PPPP...

Tuesday, September 23, 2008

A fost odata toamna

Mainile reci povestesc despre toamna. Aceleasi priviri ratacitoare-s incarcate de galbenul unor frunze pierdute pe drumuri, purtate de vant si calatorinde-n cele (patru?) zari.

Suflul verde topindu-se-n toamna nebuna. In adancuri se-aud acorduri tanguitoare. E tipat. E cantec. E vis. Sau cosmar.

E lacrima inghitita de pamantul la fel de rece si de tacut. Acolo unde am cazut de-atatea ori. Acolo unde m-am trezit singura in noapte. Paienjenis de amintiri. Fuga de trecut si de mine.

Nopti strecurate, furate, ascunse, pastrate. Pasi ingreunati si brate atarnand stinghere de-a lungul trupului. Candva, intr-un vis, durerea se lasa mangaiata de atingerea de miere a unei toamne mai blande. Si adormea cuminte, leganata de-o adiere usoara. Si de-o privire nestiuta si pierduta-n timp.

Acelasi timp crud. Care fura, care nu inapoiaza nimic vreodata, fie ca-ntalneste-n calea lui zapezi albastre sau taramuri verzi, toamne melancolice sau stele stranse bine-n pumni mici.

In pumnii mici pe care-i strange de-atatea ori..pentru a nu lasa la iveala stropii de verde si de nebunie. La fel cum si inima-i stransa de teama, lipsita de fasiile imprastiate-n cele patru zari. Patru-i un fel de-a spune. Zarile-s nesfarsite. La fel ca dorul. Care se hraneste din tine si cu tine. Si sfasie. In fiecare zi. Inca putin.

In toamna, o esarfa atarna de gatul prelung..palmele incearca sa se-ascunda-n manecile hainei. Asa incat vantul sa nu mai muste din ele. Pasii se strecoara grabiti. Privirea se pleaca uneori sub cerul ingreunat de-atata toamna.
Si-aluneca departe-departe. Acolo de unde vine strigatul de demult.

Dintr-un timp indepartat. Nestiut si nevazut. Dar simtit cu toata fiinta. Acolo unde s-a pierdut. Invelisul numit trup rataceste prin orasul mare. Iar jumatatea din suflet ramasa..se-nfioara de fiecare data cand simte galben de frunze, rosu-aprins de toamna, cristale reci si ploi coplesitoare, vant salbatic si acelasi ramas-bun repetat...

Odata, demult, se-nalta pe varfuri pentru a culege frunze prea rosii de pe garduri si le-ndesa-n buzunare. Odata, demult, zana toamna era buna si-i daruia zambete-n culori si parfum pufos de gutui. Si fumul torcand domol pe hornurile caselor din orasul mic si vechi. Fum de toamna..parfum de amintire.

Povestea micilor maini reci sovaitoare. A privirilor plecate. Impletita cu stropi marunti asternuti pe chip in noapte. Cu taceri adanci. Si dor.





Tuesday, September 16, 2008

e ziua...

dar daca in dimineata asta rece stropii de ploaie ar fi fost doar niste vestitori in sunet de vioara?

dar daca in acea dimineata frunzele s'ar fi revoltat si ar fi crescut si mai verzi si mai vesele... atunci poate lumea ar fi fost verde-verde... iar mina ar fi trait in acea lume pe care o viseaza :)...

dar poate asa a fost... poate rosul-ruginiu s;a retras timid... poate marea, de bucurie, s'a linistit o clipa... doar pentru a'i aduce aminte vantului ca s'a nascut o noua dorinta :)... o noua idee albastra...

acum ceva timp a sosit mina pe acest blog... si inca de la inceput a adus noi stropi de visare... poate uneori tristetea a patruns printre cuvintele jucause... poate uneori speranta s'a jucat cu tristetea... atat de intense sunt trairile din scrierile ei incat... ii multumesc :)

ei bine... azi e ziua ei... si vreau sa;i urez multi ani... plini de viata :)... iti doresc ca sufletu'ti mai mult sa zambeasca decat sa suspine :)... privirea'ti mai mult sa straluceasca senina decat sa fie innorata...

la multi ani mina :)

si multumesc :)

Thursday, September 11, 2008

i can't take my mind off you...


Vis de toamna


Draga Damien Rice,

Pana ieri habar n-aveam cine esti. Azi iti multumesc c-ai daruit cateva pene in plus aripilor mele zdrentuite de lume. Cu care pot sa fug acum departe de tot. Merg pe strada si aud aceleasi cantece-n urechi. Oare sufar de sindromul Ally McBeal?

Inca n-am inceput sa vad dirijabile zburand pe cer.

Dar ochii larg inchisi pentru lume si teribil de deschisi catre taramul acela de departe zaresc silueta unei fete-n care trece nevazuta prin multimea aia mizera si daca te uiti cu atentie, la un moment dat observi o miscare imperceptibila a buzelor ei. Da, fredoneaza incet de tot cantece care o insotesc in drumul ei. Uneori mai priveste cerul si merge mai departe cufundata-n ganduri.

Cantecele astea sunt un fel de ecouri ale sufletului ei calator. Dau glas amintirilor, inevitabil.

Trecutul isi doarme somnul tacut. Dar uneori se-ntampla sa descoperi un Damien Rice. Si e suficient sa-l trezeasca. Atunci privirile aluneca, fata se-ascunde palme si pleci..


Amintirile mele respira toamna si sfarsit. Ascund in ele zambet si lacrima. Ai zice ca-s inchise intr-un scrin vechi ca sa nu mai aduca cu ele vantul salbatic si dureros. Scrinul meu n-are cheie. Pot iesi la suprafata si colinda prin mine nestingherite. Cel mai adesea inainte ca somnul sa se lipeasca de gene.

Atunci isi incep dansul. Si se strecoara uneori si-n vis.

Undeva intr-un raft de biblioteca isi dorm somnul amintirilor cateva carti. Poarta atingerea altor degete filele. Uneori imi trec palma peste ele. Si-atunci respir din nou toamna. Acolo printre carti s-a ascuns si piatra rubinie. Pe care o cheama marea. Tot acolo e o fasie din mine.

Si de-as aduna toate fasiile desprinse din mine si ravasite in cate-un bob de amintire as face o esarfa ce-as strange-o bine si poate m-as naste inca odata.

Pentru ca intr-o alta viata amintirea mea sa capete parfum de salcam si liliac, de brad si scortisoara. Iar sufletu sa-mi ramana acasa, sa nu se mai desprinda-n fasii rispite-n cele zari.

Da..multumesc, Damien Rice..ti-am simtit vocea inca dinainte de-a o fi ascultat. Era in mine, acolo..intr-una din fasii...



Text: Mina Foto: Andrei

Wednesday, September 10, 2008

Sunday, September 7, 2008

Deviatii-n felurite nuante

Poate ca-n alb-negru ar fi mai simplu. Poate prea multele culori si infinitele nuante trimit sufletu-n calatorii mult prea indepartate. Si-n locuri prea adanci. In alb-negru "poate" n-ar mai exista.

Iar pasii n-ar mai calca nicicand pe nisipuri miscatoare.

Pesemne ca piatra rubinie nu si-a gasit niciodata locul pe pieptul fetei verzi. A ascuns-o in spatele cartilor. Visa ca intr-o zi s-o arunce in mare. Si ca apele ei o vor transforma si-i vor da nuanta visului. Nici linistea nu-si are locul in taramurile verzi..cu intunecate paduri si lacuri far' de fund.

Far' de culorile nebune ale doamnei toamne, melancolia demult ar fi plecata.

Mi-s visele pline de verde si de ape. Somnul ma trimite mereu departe...si daca zorii n-ar mai reusi sa sfarme poarta visului? Daca acea calatorie-n vis ar fi atat de puternica incat ar fi cu neputinta sa te-ntorci..nuantele poarta sufletu-n calatorii...

Straiele sihastrilor is intunecate. Si-atat. Poate pentru ca sufletul lor merge intr-o singura calatorie. Si-atunci, cum de-n tinuturile cele verzi aceeasi sihastri isi poarta cernitele vestminte fluturand in bataia vantului din nord, intocmai unor prelungi aripi de randunica..

Nuantele dau grai nelinistilor. Norilor care se-astern pe frunte. Buzelor stranse uneori fara de zambet. Privirilor innegurate.

amelie

amelie


amelie imi pare numele amar al tristetii... placerea izolarii in bratele reci ale dezolarii... ba chiar imi aduce aminte de zeita fara nume despre care scriam intr'o scrisoare din adolescenta... zeita care plangea fara oprire pentru oameni... de ce aveau nevoie ei de lacrimile ei?... nu'mi mai aduc aminte...

aseara am simtit gustul amar al discriminarii... am simit in ochii unui necunoscut acea ura coplesitoare... dezarmanta... neinteleasa de mine... si poate nici de ceilalti o suta de ochi care ne priveau... el vorbind amenintator... eu ascultand calm cuvintele grele pe care mi le adresa... parca am simit o data in cele cinci minute care mi;au parut o eternitate impulsul fizic de a'l lovi si de a opri acel vulcan de ura... dar am renuntat.... si l'am tolerat desi durea... la sfarsit...mi;a urlat "de ce nu te intorci la manastire, sa ne lasi in pace?"... a fost cel mai ciudat mesaj pe care mi l;a transmis...

de ce sa ma mai intorc la manastire? acolo am renascut dar am si murit... de ce sa ma mai intorc? drumul imi e altul... si chiar daca sunt ratacit... il voi regasi... cum? naiba stie... oricum nu stiu ce'a urmarit necunoscutul... dar a reusit sa ma rascoleasca... sa reinvie ranile... m'a trezit... privirea'mi a redevenit sticloasa... aseara s'a sfarsit trecutul... in tonuri triste de pian...

Friday, September 5, 2008

daca...

fluturand

daca as fi fluture tot as zambi primei raze a diminetii... iar ziua... ziua mi'ar parea o eternitate scaldata in stropi de roua :)


Thursday, September 4, 2008

Noapte din februarie

scriere veche, de-acum ceva ani, promisa acum catva timp..iat-o


Se pierduse in ceata, era frig si era liniste, adanca si dureroasa, si numai vantul parea ca-i asculta gandurile care navaleau furioase, nebune. Isi auzea pasii grei...lasase undeva jos vara, si soarele si lumea...nu erau decat copacii si vantul care musca din trup si care ravasea pletele. Si-atunci l-a strigat si s-a intrebat unde este, prin ce colturi nestiute rataceste, departe de ea, era strigatul nebun care venea din strafunduri, mai puternic decat viata, mai puternic decat moartea, sfidator si intunecat..

Si-ntr-o clipa la fel de rece si-nghetata a aparut in fata ochilor ei, nu exista vreo indoiala ca vantul si furtunile se intrupasera in fiinta lui, ca ochii lui adanci erau plini de ceata necunoscutului, ca miscarile lui molatece indemnau la visare, ca zambetul ii insufletea trasaturile atat de rar, ca apele din adancuri amenintau si vorbeau in locul linistii...s-a retras din calea lui, si-a vrut sa fuga departe, simtea ca-ntreg universul complota, simtea ca el ii auzise strigatul si-i iesise in cale. Dintotdeauna imaginea lui nelinistitoare o insotise, o himera, un gand, o plasmuire a imaginatiei si o dorinta veche si salbatica a sufletului si-a trupului..o poveste scrisa demult..

Stia ca-l va aduce vantul, ca va trebui sa patrunda dincolo, ca zborul alaturi de el avea s-o faca sa se regaseasca, sa-si elibereze spiritul, sa-si lase trupul sa vorbeasca, ca totul era acolo, in privirile lui umbroase, calatoare, de-atate ori reci, lipsite de expresie, dureroase... iubea noaptea din el, nebunia si fiorii, si felul in care se pierdea printre ceilalti fara ca cineva sa poata vedea si simti Nevazutul. Isi apartineau unul altuia dintotdeauna, pierduti in alte brate, inselati de umbre trecatoare, adormiti si vii, cu-aceleasi minti calatoare, cu-aceleasi vise si cosmaruri, si temeri si..O vazuse de-atatea ori si-i stransese in brate imaginea iar si iar, de fiecare data mai puternic, de fiecare data altfel si niciodata..Ea.. ea cea calatoare, nebuna, innegurata si plina de lumina, plina de zambete si de tristeti, ea pe care-o purta in sange, in minte, ea care-i ardea trupul si-i tulbura sufletul...

Si-n noaptea aceea inghetata, in noaptea in care necunoscutul a devenit imaginea atat de familiara a trecutului, cristalele au cazut sub sarutul lui si doar pe buzele lor statea adevarul si raspunsul cautat prin vreme si prin oameni. El era putere si fragilitate, liniste si furtuna, lumina si-ntuneric, vis si realitate si poveste, cel care avea sa-i aduca lacrima si zambet, minciuna si adevar, cel pentru care "acasa" inseamnau bratele ei, cel care-si va descoperi furia in nelinistile ei, si visele in mintea ei insetata, nebunia trupului in intreaga ei fiinta pe care o trezise atunci cand i-a ascultat chemarea. Si teama cea mare era ca existau unul pentru celalalt si ca ar putea sa nu se regaseasca vreodata in aceasta lume, ca au trecut unul pe langa celalalt fara sa se zareasca. Fara sa-l fi avut vreodata in fata ei ii cunostea privirile, ii simtea focul, si tristetea, si gandurile si dragostea aceea..calatorisera timp indelungat unul catre celalalt..l-ar fi recunoscut oriunde pentru ca se afla in ea, asa cum ea salasluia in el, si oricate imagini deformate ale celuilalt ar fi fost presarate in destinele lor...numai sarutul dintr-o noapte inghetata a nascut-o si l-a nascut..si pe masura ce-l privea, il simtea patrunzandu-i fiinta...si fiecare atingere de-a lui ii amintea ca este vie, fiecare dezmierdare salbatica a vantului ii vorbea despre el..simtea ca-n goana lor nebuna se vor devora unul pe celalalt in incercarea de a ajunge in cele mai ascunse, mai indepartate si mai profunde unghere ale celuilalt..

El era lumina blanda si-adormitoare a diminetilor, invaluit de faldurile grele, intunecate si innebunitoare ale noptii..care-au cazut in jurul ei si-au primit-o acolo unde fusese dintotdeauna, acolo unde el o astepta pentru a-i darui atingerea, suflul, Viata...

spre apus

spre apus

Wednesday, September 3, 2008

blestem...

blestem

sa se'nece... sa se stinga... sa se spele... sa se'arunce... toate gandurile grele...

ca am obosit sa le car cu mine tata ziulica :PPP

Tuesday, September 2, 2008

exercitiu...

exercitiu

un mic exercitiu cu timpul de expunere(a nu se intelege ca pot sa ma joc cu timpul :PPP... ca n;ai cu cine...)... si un Om care mi;a placut tare mult :)...

Monday, September 1, 2008